6 τρόποι αξιοποιήσης των κοινωνικών μέσων για την εμπορική σας ταυτότητα

Τα κοινωνικά μέσα αποτελούν μια σταθερή παράμετρο της σύγχρονης καθημερινής ζωής. Μέχρι τώρα δεν είναι ασυνήθιστο για τις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες να έχουν τα δικά τους προφίλ στο Facebook. Αυτό σημαίνει ότι το μάρκετινγκ στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αρχίζει να έχει λιγότερα όρια σε πιθανά δημογραφικά στοιχεία στόχων και αυξάνεται όλο και περισσότερο καθώς επίσης αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών σε σημαντικούς ιστότοπους κοινωνικών μέσων.

Έχοντας αναφερθεί σε αυτό, ο τομέας μάρκετινγκ των κοινωνικών μέσων είναι εξίσου εξαρτημένος από τη συνεχή ανανέωση όπως ακριβώς με τον ίδιο ρυθμό μεταβάλλεται το τοπίο των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Ο σχεδιασμός μίας επιτυχημένης διαδικτυακής εμπορικής ταυτότητας εξαρτάται όχι μόνο από επιτακτικές ιδέες αλλά εξίσου από την προσαρμωστικότητα.

Χωρίς μια μάρκα με δυνατότητα δυναμικής, οι χρήστες νέων αλλά και επερχόμενων ή ακόμα και ξεπερασμένων κοινωνικών δικτύων θα είναι εκτός της εμβέλειας της μάρκας σας. Αυτός είναι και ο λόγος που, η κατανόηση διαφορετικών πτυχών του σημερινού κοινωνικού τοπίου των μέσων ενημέρωσης, είναι το κλειδί για την επιτυχία του μάρκετινγκ στο διαδίκτυο.

 

1) Κοινωνικό εμπόριο ή “scommerce”

Η ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών αγορών και του ηλεκτρονικού εμπορίου στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ήταν το επόμενο αναμενόμενο στάδιο, αλλά μόλις πρόσφατα πραγματοποιήθηκε σωστά και φτάσαμε στα σωστά επίπεδα υιοθεσίας. Οι άνθρωποι συνηθίζουν τώρα στην ιδέα της πραγματοποίησης αγορών μέσω των smartphones ή των tablet τους, πέρα ​​από την αγορά νέων εφαρμογών, λογισμικού ή παρόμοιων ψηφιακών ειδών.

Η συμπερίληψη της συνιστώσας πωλήσεων μέσω διαδικτύου μπορεί να ενθαρρύνει τόσο τις πωλήσεις όσο και την αφοσίωση των πελατών. Η πώληση ενός εμπορικού t-shirt, για παράδειγμα, είναι ένας εύκολος τρόπος να ενσωματωθεί το εμπόριο στα κοινωνικά μέσα. Με την προσθήκη ενός κουμπιού "buy" τόσο στο Twitter όσο και σε άλλες ιστοσελίδες κοινωνικών μέσων, η διαδικασία αγορών θα είναι πιο εύκολη από ποτέ. Οι επιλογές sCommerce δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στον τομέα κοινωνικής δικτύωσης - οι πωλήσεις δεν γίνονται εξολοκλήρου μέσω του Facebook και του Twitter, αλλά είναι ενσωματωμένες σε ιστοσελίδες με μια από τις πολλές διαθέσιμες πλατφόρμες καταστημάτων διαδικτύου.

Εάν δεν διαθέτετε ήδη ένα φυσικό προϊόν για να πουλήσετε, αξίζει να το εξετάσετε - η προώθηση του στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να είναι εύκολη μετά από αυτό.

 

2) Η ταχύτητα δεν αποτελεί επιλογή πλέον, είναι απαραίτητη

Οι ημέρες της μεγάλης αναμονής για έγκριση και οι πολλαπλές αλυσίδοτές διαδικασίες τελειώνουν - μία για πάντα. Η ταχύτητα του κοινωνικού ιστού σημαίνει ότι οι διαδικτυακοί πωλητές πρέπει να είναι εξουσιοδοτημένοι να ενεργούν γρήγορα και να ανταποκρίνονται στα σχετικά τρέχοντα γεγονότα για να είναι επιτυχείς. Και τα αφεντικά ή τα διευθυντικά στελέχη πρέπει να τους εμπιστεύονται και να τους δίνουνε την ελευθερία να εκτελούν αυθόρμητες ή ευέλικτες εκστρατείες μάρκετινγκ.

Το ευέλικτο μάρκετινγκ σημαίνει προσαρμογή των εκστρατειών μάρκετινγκ σε αιφνιδιαστικές, σύντομες τάσεις ή υποτιθέμενα θέματα στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Ενώ αυτό φαίνεται ακατόρθωτο με αυτό το ρευστό σχήμα των πραγμάτων, η προσπάθεια να παραμείνετε ενημερωμένοι ακόμη και με αυτές τις φευγαλέες τάσεις θα αποδώσει στο επίπεδο εμπλοκής στη διασκέδασης που αντιλαμβάνεται και που θα παρουσιάσει η εμπορική σας ταυτότητα. Αυτά είναι δύο χαρακτηριστικά που οι πελάτες σας θα απολαύσουν ιδιαίτερα.

Πολλοί δεν θυμούνται τη συσκότιση κατά τη διάρκεια του 2013 “Superbowl”, όμως τα blogs εξακολουθούν να γράφουν για τη διαφήμιση του Oreo που τοποθετείται ως άμεση απάντηση σε αυτό. Το κλειδί για την επιτυχία σε αυτή την περίπτωση είναι σαφώς όχι το περιεχόμενο, αλλά ο χρόνος απόκρισης και σχετικότητα. Αυτοί οι παράγοντες μετέτρεψαν με επιτυχία μια έξυπνη ετικέτα σε κάτι σπουδαίο.

 

3) Το περιεχόμενο είναι βασιλιάς

Να ζήσει ο βασιλιάς! Το μάρκετινγκ περιεχομένου αποτελεί σημαντικό μέρος του διαδικτυακού μάρκετινγκ εδώ και χρόνια, αλλά η αξία του συνεχίζει να αυξάνεται - και δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς στον κόσμο της διαδικτυακής διαφήμισης να αγνοήσει. Η δημιουργία του είδους περιεχομένου - είτε πρόκειται για μια ανάρτηση ιστολογίου, βίντεο, εικόνες, infographic, social media post ή οτιδήποτε άλλο - που εμπνέει τους χρήστες να το μεταβιβάσουν στα δικά τους κοινωνικά δίκτυα, γίνεται η πιο σημαντική μέθοδος εμπορίας. Πριν δημιουργήσετε το δικό σας περιεχόμενο, αξίζει να σημειώσετε ποιες είναι οι πιο αξιοσημειωτες αναρτήσεις σε ιστοσελίδες όπως το Buzzfeed ή το Upworthy. Αυτές οι ιστοσελίδες, μαζί με μερικές άλλες, κατέκτησαν την τέχνη της δημιουργίας ιογενούς περιεχομένου (viral content).

Φυσικά, και το δικό σας περιεχόμενό θα θέλατε να γίνει ιογενές. Ο ανταγωνισμός εναντίον όλων των άλλων για αυτόν τον κοινό στόχο θα είναι σκληρός, αλλά το περιεχόμενο γίνετε ιογενές για κάποιο λόγο. Είναι κάτι που οι άνθρωποι όχι μόνο θέλουν να δουν, αλλά θέλουν να μοιραστούν και με άλλους. Δίνοντας προσοχή στα πράγματα που ήδη μοιράζονται ευρέως και τις τάσεις σε κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να παρέχουν ένα στιγμιότυπο των χαρακτηριστικών που εμπνέουν τους ανθρώπους να τα μοιραστούν, και που μπορούν να αποτελέσουν για εσάς ένα καλό σημείο εκκίνησης.

 

4) Ιδιωτικά μηνύματα: 1-1 Επικοινωνίες μάρκετινγκ

Τα ιδιωτικά μηνύματα στο Twitter, Facebook, Snapchat, Whatsapp και σε πολλές άλλες πλατφόρμες είναι κάτι που οι περισσότεροι διαδικτυακοί πωλητές δεν έχουν ακόμη επωφεληθεί, εκτός ίσως για τους πελάτες άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων, οι οποίοι θα μπορούσαν να δημοσιεύουν ευαίσθητες πληροφορίες ή να χρειάζονται την έναν προς έναν επικοινωνία.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες τεχνολογικές εκδόσεις και τις δημοφιλείς πλατφόρμες, οι χρήστες αρχίζουν να περιμένουν περισσότερο μια συνήθησμένη εμπειρία ακόμη και όταν επικοινωνούν με μία επώνυμη μάρκα. Έτσι οι κοινωνικοί διαχειριστές καθώς και άλλοι διαδικτυακοί πωλητές πρέπει να κατανοήσουν και να επωφεληθούν από αυτό, προσφέροντας τις δικές τους εξατομικευμένες αλληλεπιδράσεις.

Ορισμένες λειτουργίες αυτών των πλατφορμών επιτρέπουν στα ιδιωτικά στοχευμένα μηνύματα να ωφελούν το κοινό. Πάρτε, για παράδειγμα, τις πολυάριθμες "αστείες" απαντήσεις που άφησαν μεγάλες μάρκες στο Facebook. Μην φοβάστε, επίσης, να έχετε μια αίσθηση του χιούμορ. Αντιμετωπίστε πρώτα τις ανάγκες των πελατών σας, αλλά αν πάτε ένα βήμα πιο πέρα, θα έχετε την απόλυτη προσοχή του κοινού σας.

 

5) Πληρωμές με την χρήση πολλαπλών πλατφορμών μέσω κινητού

Η παροχή της δυνατότητας στους πελάτες σας να αλληλεπιδρούν με το εμπορική σας ταυτότητα μέσω κινητού είναι το πρώτο βήμα. Είτε πρόκειται για τη δική σας εφαρμογή, για μια εφαρμογή τρίτου μέρους ή απλά για ένα πρόγραμμα περιήγησης για κινητά. Επιπλέον, αν ισχύει (π.χ. έχετε ήδη παρουσία στο ηλεκτρονικό εμπόριο ή πουλάτε προϊόντα online), η ρύθμιση των επιλογών πληρωμής μέσω κινητού τηλεφώνου μπορεί να αποτελέσει τεράστια άνεση στους πελάτες σας.

Στην πραγματικότητα, η δυνατότητα αγοράς online μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια πιο σταθερή και μακροχρόνια σχέση με την υπάρχουσα και μελλοντική πελατεία σας. Δεν υπάρχει κάποιος που να μην εκτιμά τη διευκόλυνση.

 

6) Κατανοήστε τις αλλαγές που έχουν κάνει τα κοινωνικά μέσα

Η ταχύτητα με την οποία κινείται ο κόσμος των κοινωνικών μέσων μπορεί να προκαλεί σύγχιση και μερικές φορές, μπορεί να φανεί όπως το μόνο που μπορείτε να κάνετε ως διαδικτυακός πωλητής είναι να διατηρήσετε την θέση που έχετε τώρα στην αγορά. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί. Η πρόοδος των τάσεων και η καινοτομία που μπορεί να εφαρμόσετε μπορεί να είναι αυτό που κάνει τη διαφορά για την εταιρεία σας ή για τις μάρκες στις οποίες εργάζεστε.

Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες καθιστούν τη δημιουργία της δικής σας επιχείρησης πιο εύκολη από ποτέ. Γνωρίζοντας λοιπόν ποιες τάσεις και έννοιες θα κυριαρχήσουν στα κοινωνικά μέσα το 2015, αποτελεί απαραίτητη γνώση που θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε την καριέρα σας.

 

[ Webdesignerdepot.com ]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ