Πώς να γίνετε δημοφιλείς

Το να μετατραπεί κάτι σε δημοφιλή τάση αποτελεί μία αναγκαία παράμετρος για τις διαφημίσεις σήμερα. Οι επιχειρήσεις “Mom and Pop” μπορούν να γίνουν παγκόσμια ονόματα μια μέρα με το σωστό hashtag, βίντεο ή διαφημιστικό.

Όταν τα  Metro Trains - το μητροπολιτικό σιδηροδρομικό δίκτυο για τη Μελβούρνη της Αυστραλίας - ήθελαν να ευαισθητοποιήσουν τους εγγενείς κινδύνους γύρω από τους σιδηροδρόμους, στράφηκαν στο διαφημιστικό γραφείο McCann Melbourne για να παραδώσουν κάτι διαφορετικό.

 

Οι πιο ανόητοι τρόποι για να πεθάνει κάποιος

Ιδρύθηκε ακριβώς πριν από 100 χρόνια, η McCann είναι μέρος του μεγαλύτερου παγκόσμιου διαφημιστικού δικτύου στον κόσμο. Οι πελάτες στους διαθέτουν τις υπηρεσίες τους είναι η L'Oréal, MasterCard, Coca Cola και Xbox 360.

Ο Διευθυντής δημιουργικού τμήματος της McCann, John Mescall και δημιουργικός, ο Pat Baron επινόησε τη δημιουργία ενός τραγουδιού που θα επιτύχει το την μετάδοση του μηνύματος του Metro, καθιστώντας το πιο ελκυστικό για το κοινό-στόχο του. Το τραγούδι που προκύπτει, με στίχους του Mescall, μουσική του Ollie McGill και φωνητικά από την Emily Lubitz. κυκλοφόρησε στο iTunes, κερδίζοντας την πρώτη θέση στην Αυστραλία σε μόλις 24 ώρες, ενώ λίγο αργότερα βρισκόταν μέσα στις κορυφαίες δεκάδες διαφόρων ασιατικών χωρών. Το τραγούδι μετατράπηκε σε animation (κινούμενα σχέδια) από τον New Zealander, τον Julian Frost χρησιμοποιώντας το Abobe Flash και τα After Effects. Ανεβάστηκε στο YouTube ταυτόχρονα με το τραγούδι. Τις τελευταίες δέκα μέρες έχει γίνει προβολή του σχεδόν 28 εκατομμύρια φορές.

 

Γιατί έγινε τόσο δημοφιλές αυτό το βίντεο;

Γράφοντας για το mUmBRELLA, ο John Mescall θέτει διάφορους λόγους για την επιτυχία: πρώτον αισθάνεται ότι η βασική ιδέα ήταν καλή, δεύτερον, ότι το βίντεο είναι ειλικρινές. Τρίτον, ότι έχει τον τέλειο τίτλο (πόσο καλά θα είχε πάει, ρωτάει, αν είχε τίτλο 'Πώς να παραμείνετε ασφαλείς κοντά στα τρένα').

Ο Mescall υποστηρίζει ότι υπάρχουν πέντε πράγματα που αποκτούν σταδιακά φήμη: η βία, το σεξ, το αξεπέραστο, το αστείο και χαριτωμένο. Με τη βία και το σεξ εκτός του τραπεζιού για τους περισσότερους εταιρικούς πελάτες τους και χωρίς να μπορούν να σκεφτούν τίποτα άλλο καλύτερο, επέλεξαν να συνδυάσουν το αστείο με το χαριτωμένο.

Τέλος, η ομάδα εργάστηκε σκληρά για να εξασφαλίσει ότι η εκστρατεία ήταν εύκολο να μοιραστεί στα διαδικτυακά μέσα - κάτι ίσως πολύ προφανές, αλλά αυτό που συχνά πρέπει να προβλέπετε - δημιουργήθηκαν κινούμενα GIFs για το Tumblr, το τραγούδι είναι διαθέσιμο στα iTunes και τα σχόλια είναι διαθέσιμα στο YouTube.

 

Πώς μπορεί να γίνει κάποιος δημοφιλής;

Φαίνεται σαν μία πολύ απλή συμβουλή, αλλά υπάρχει ένα βασικό στοιχείο αυτού του έργου, το οποίο είναι εκπληκτικά δύσκολο να επαναληφθεί: ο πελάτης ήταν απολύτως συνεργάσιμος.

Η Metro αποφάσισε να πάρει το «ρίσκο», να εμπιστευτεί τα διαφημιστικά κείμενα που προσέλαβε, και να προχωρήσει με αυτά τις δουλειές της. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι αγκάλιασε το έργο με ανοιχτές αγκάλες. Γράφοντας μάλιστα στο blog του, ο Julian Frost αναφέρει ότι τα σχόλια της Metro κατά τη διάρκεια της παραγωγής ήταν "κάν’τε το βίντεο πιο βίαιο!" και "προσθέστε ένα piranha στα ιδιωτικά του μέρη, παρακαλώ".

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη για την θεωρία “zeitgeist”, αλλά εάν οι πελάτες σας ζητήσουν να τους βοηθήσετε να γίνουν δημοφιλέστεροι, να τους δείξετε το βίντεο «Οι πιο ανόητοι τρόποι για να πεθάνει κάποιος» και να τους πείτε ότι αυτό μπορεί να συμβεί αν σας επιτρέψουν να κάνετε τη δουλειά σας όπως ξέρετε εσείς καλύτερα.

 

[via webdesignerdepot.com]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ