Πόσο καλά πιστεύετε πώς προωθείτε το προϊόν ή την υπηρεσία σας στα μέσα μαζικής διαδικτύωσης; Μπορεί να γνωρίζετε κάποια από τα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε να κάνετε, γνωρίζατε όμως πώς υπάρχουν άλλα τόσα που μπορεί να κάνετε και να καταστρέψετε την προώθηση του προϊόντος σας; Η λίστα που ακολουθεί παρουσιάζει όλα αυτά τα δύσκολα αντιληπτά λάθη. Είστε έτοιμοι λοιπόν να δείτε αν κάνετε κάποιο από αυτά;
1. Καμία στρατηγική ή σχέδιο
Για να πετύχετε μία μεγάλη νίκη αυτό που χρειάζεστε πραγματικά είναι σωστή προετοιμασία. Έχοντας πάντα ένα πλάνο για το τι θα αναρτήσετε στα μέσα μαζικής διαδικτύωσης, όχι μόνο θα έχετε μία σωστή συνοχή του περιεχομένου σας αλλά θα καταφέρετε με τον καιρό να πετύχετε όλους τους στόχους σας. Στη συνέχεια, όταν αναπτύξετε και την δική σας στρατηγική, θα καταφέρετε να κερδίσετε το ενδιαφέρον του κοινού αλλά και να ενισχύσετε τη δύναμη της διαδικτυακής σας καμπάνιας εκμεταλλευόμενοι διάφορα γεγονότα που γίνονται στο χώρο της δουλειάς σας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να δημιουργήσετε μία επιτυχημένη αλλά και βιώσιμη παρουσία στα μέσα μαζικής διαδικτύωσης
2. Καμία καθορισμένη οπτική ταυτότητα (branding)
Το να δημιουργήσετε μία εταιρεία που δεν διαθέτει τη δική της ξεχωριστή άποψη και εικόνα προς τα έξω είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείτε να κάνετε. Για να έχετε ανθρώπους οι οποίοι θα ήθελαν να ταυτιστούν με τις απόψεις σας, θα πρέπει να ξέρετε εσείς οι ίδιοι πρώτα ποια είναι και τι επιδιώκει να πετύχει η εταιρεία σας. Για να καταφέρετε κάτι τέτοιο θα πρέπει να:
Να υιοθετήσετε ένα συγκεκριμένο ύφος για την φωνή (λεκτικά) της εταιρείας σας.
Δημιουργείστε μία ξεχωριστή εμφάνιση για την εταιρική σας ταυτότητα.
Αναρτάτε μόνο πράγματα που είναι σχετικά με το ύφος και τις υπηρεσίες της εταιρείας σας.
3. Μη ολοκληρωμένα προφίλ κοινωνικών μέσων
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να πείτε αυτό που θέλετε με λίγα μόνο λόγια στο κοινό σας είναι οι πληροφορίες του προφίλ σας στα διάφορα μέσα μαζικής διαδικτύωσης. Δεν είναι κρίμα λοιπόν να χάσετε αυτήν σας την ευκαιρία, παρουσιάζοντας στο κοινό σας ένα μη ολοκληρωμένο προφίλ; Σιγουρευτείτε πως έχετε συμπληρώσει τις πληροφορίες σε σημαντικά πεδία (όπως “λίγα λόγια για εμάς”) και πως δημιουργείτε και συνδέετε την εταιρεία σας με προσωπικά “Hashtags”. Χρησιμοποιείστε καλής ποιότητας φωτογραφίες και μην φοβηθείτε να παρουσιάσετε την άποψή σας με έναν πιο χιουμοριστικό ή ενδιαφέρον τρόπο.
4. Δεν γνωρίζετε ποιο είναι το κοινό σας
Για να ξεκινήσετε μία εταιρεία υπηρεσιών θα πρέπει να γνωρίζετε και το κοινό στο οποίο πιθανότατα θα απευθυνθείτε. Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με τα μέσα μαζικής διαδικτύωσης. Όσο πιο πολλά γνωρίζετε για το κοινό στο οποίο απευθύνεστε (π.χ ενδιαφέροντα, ηλικία, πότε κάνουν χρήση του διαδικτύου κ.’α) τόσο πιο αποτελεσματικά θα παρουσιάσετε σε αυτό το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Οι σχέσεις που θέλουμε να δημιουργήσουμε με τον κόσμο δεν πρέπει να είναι ποτέ μονόπλευρες. Πάντα πρέπει να δίνουμε κάτι παραπάνω στο κοινό μας από αυτό που του ζητάμε να κάνει. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνετε είναι όχι απλά να επιβάλλεται στο κοινό σας να αγοράσει τις υπηρεσίες σας αλλά να του δείξετε πόσο καλύτερη θα γίνει η ποιότητα ζωής του αν την αποκτήσει. Δώστε αξία στη ζωή του κοινού σας, αυτός θα πρέπει να είναι ο βασικό σας στόχος. Τέλος, αν καταφέρετε να πραγματοποιήσετε όλα τα παραπάνω μην κάνετε το λάθος να χρησιμοποιήσετε το λάθος κανάλι διαδικτύωσης. Σιγουρευτείτε πώς αυτό που έχετε σε χρήση τώρα είναι αυτό που προτιμάει και χρησιμοποιεί καθημερινά το κοινό σας.
5. Αναρτώντας πολύ συχνά ή καθόλου
Το να αναρτήτε υπερβολικά πολλά νέα στο διαδίκτυο μπορεί να έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με το να μην παρουσιάζετε τίποτα. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να δείτε ποια συχνότητα δουλεύει καλύτερα για το κοινό σας. Ένας ικανοποιητικός αριθμός αναρτήσεων είναι τρεις τη βδομάδα αλλά και αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει πάντα. Για να βρείτε τη χρυσή τομή πρέπει να κάνετε δοκιμές και μετρήσεις. Μόνο τότε θα βρείτε αυτό που ταιριάζει πραγματικά σε εσάς.
6. Δεν εκμεταλλεύεστε τα εργαλεία όσο θα έπρεπε
Ένα ακόμη λάθος που μπορεί να παραβλέπετε είναι τα εργαλεία και τις δυνατότητες που σας προσφέρουν τα διάφορα μέσα μαζικής διαδικτύωσης. Πολλά από αυτά μπορεί να σας βοηθήσουν να δώσετε στις αναρτήσεις σας ένα πιο δημιουργικό ύφος που ίσως να ταίριαζε περισσότερο στις προτιμήσεις του κοινού σας. Εξερευνήστε τα Twitter polls, Twitter lists, multiple image posts, Facebook Live videos, Instagram Stories, Live Stories, Instagram Stories Highlights, Instagram Polls and Stickers, και δημιουργείστε την τέλεια ανάρτηση!
7. Χαμηλά ποσοστά απαντήσεων σε σχόλια/παράπονα
Είναι γνωστό πώς υπάρχουν τα κακόβουλα σχόλια στα διάφορα μέσα μαζικής διαδικτύωσης αυτό όμως δεν σημαίνει πώς θα πρέπει να αγνοείτε και αυτούς που πραγματικά θέλουν να μάθουν περισσότερα για εσάς ή να σας συμβουλεύσουν ώστε να γίνετε καλύτεροι. Να υποδέχεστε με χαρά τη γνώμη του κόσμου ενώ αν υπάρξει κάποιο θέμα που θα θέλατε να φέρετε σε πιο προσωπικό επίπεδο, μπορείτε να μεταφέρετε τη συνομιλία σας σε προσωπικό σας λογαριασμό μακρυά από τα μέσα μαζικής διαδικτύωσης.
Αυτά ήταν λοιπόν μερικά από τα λάθη που γίνονται από εταιρείες στα μέσα μαζικής δικτύωσης. Μία όμως επιπρόσθετη συμβουλή από εμάς είναι πάνω από όλα να πειραματίζεστε. Να μην φοβάστε να κάνετε κάτι διαφορετικό ή κάτι που θα είναι διασκεδαστικό για τον κόσμο. Άλλωστε μην ξεχνάτε πώς πρωταρχικός ρόλος των μέσων μαζικής διαδικτύωσης ήταν η ψυχαγωγία του κόσμου.