Facebook, Instagram ή LinkedIn: Ποιο είναι το κατάλληλο μέσο για την επιχείρησή σου στο 2021;

«Σε ποιο κοινωνικό δίκτυο θα βρω το κοινό που θέλω;»

«Πως θα καταφέρω να αυξήσω τις πωλήσεις μου μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα;»

«Ποιο είναι το κατάλληλο περιεχόμενο για την επιχείρησή μου;»

Όλες αυτές - κι άλλες πολλές - είναι ερωτήσεις που προβληματίζουν συχνά τους πελάτες μας. Η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι πως «Εξαρτάται». Ανάλογα με τη φύση και τις δραστηριότητες της εταιρείας, το κοινό-στόχο αλλά και τις ανάγκες στη δεδομένη στιγμή, δημιουργείται και εφαρμόζεται μία συγκεκριμένη στρατηγική στα κατάλληλα κανάλια.

Facebook, Instagram ή LinkedIn λοιπόν; Ένα μεγάλο δίλημμα όταν πρόκειται για την απόφαση μίας εταιρείας στο που να διαφημιστεί αλλά και που να επενδύσει περισσότερους πόρους και χρόνο. Το σημαντικό είναι το κανάλι που επιλέγεται καθώς και το περιεχόμενο που δημιουργείται, να συνάδουν με την ταυτότητα της εταιρείας, αλλά και του χρήστη που η εταιρεία επιθυμεί να προσεγγίσει με τη διαδικτυακή παρουσία της.

 

Facebook - Η γνωστή επιτυχημένη συνταγή 

Το Facebook αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα δυνατό μέσο επικοινωνίας και διαφήμισης το οποίο οι χρήστες εμπιστεύονται και παραμένουν πιστοί σ’ αυτό. Πλέον οι δυνατότητες έχουν διευρυνθεί σημαντικά αφού μία διαφήμιση μπορεί να εμφανιστεί σε Facebook Stories, στο Marketplace, στο Messenger, κατά τη διάρκεια ενός Live ή ενός βίντεο.

Με περισσότερους από 2 δις. χρήστες, αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο.

Πότε αποδίδει η παρουσία στο Facebook και ποιο κοινό μπορώ να στοχεύσω;

Το συγκεκριμένο κανάλι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις περιπτώσεις που μία εταιρεία θέλει να δημιουργήσει μία ισχυρή διαδικτυακή παρουσία και να αποκτήσει πιστούς «ακόλουθους» που πολύ πιθανόν να μετατραπούν σε πελάτες. Η παρουσία και η διαφήμιση στο Facebook συνιστάται όταν η αγορά-στόχος είναι ευρεία, δηλαδή μεταξύ 18 - 65 ετών.

Το Facebook παρέχει πολλές δυνατότητες που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες επιχειρήσεων που ανήκουν σε διάφορους τομείς, για παράδειγμα στο χώρο της μόδας, της ψυχαγωγίας, της υγείας και των ειδήσεων. Εννοείται ότι η λίστα με τους επιχειρησιακούς τομείς δεν συμπληρώνεται με αυτά τα παραδείγματα, καθώς το Facebook έχει αποδειχθεί ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο διαφήμισης τόσο για εταιρείες που θέλουν να προωθήσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους απευθείας σε καταναλωτές (B2C), όσο και σε άλλες επιχειρήσεις (Β2Β).

Ποιο είναι το κατάλληλο περιεχόμενο για το Facebook;

Πέραν από τις στατικές φωτογραφίες, έρευνες έχουν δείξει πως πλέον τα βίντεο είναι αυτά που φέρνουν τα περισσότερα clicks σε διαφημίσεις στο Facebook με το 81% των επιχειρήσεων να προτιμούν το video marketing ως μέσο προώθησης.  

Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα σχετικά με την επιτυχή αξιοποίηση των βίντεο, αποτελεί η σελίδα Tasty με 97 εκ. page likes. 

Ποιος δεν έχει χαζέψει για ώρες το ένα βίντεο μετά το άλλο με τις λαχταριστές συνταγές που ετοιμάζει το Tasty και που κάνει τη δημιουργία του πιο κουλ τραπεζιού να φαντάζει “a piece of cake”; 

Το μυστικό κρύβεται στα σύντομα βίντεο, με το σχετικό οπτικό περιεχόμενο που μπορεί εύκολα να κατανοήσει ο οποιοσδήποτε χρήστης. Το αποτέλεσμα; Εκατομμύρια προβολές, likes και σχόλια.

 

Instagram - Το νεανικό εργαλείο που αλλάζει την έννοια της διαφήμισης

Το Instagram μπήκε στη ζωή μας εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο τελευταίως έχει καταφέρει να κερδίσει το κοινό, ιδιαίτερα αυτό των μικρότερων ηλικιών. Συγκεκριμένα, μετρά περισσότερους από 1 δις. χρήστες ανά το παγκόσμιο και κάθε διαφήμιση μπορεί να εμφανιστεί μέσα από φωτογραφίες, βίντεο μικρής διάρκειας, IGTV βίντεο, stories κλπ.

Οι χρήστες στο Instagram τείνουν να σημειώνουν υψηλότερα ποσοστά engagement (like, comments etc.) σε σχέση με το Facebook.

Πότε αποδίδει η παρουσία στο Instagram και ποιο κοινό μπορώ να στοχεύσω;

Η παρουσία και διαφήμιση στο Instagram θεωρείται αποτελεσματική όταν το κοινό-στόχος είναι μεταξύ νεότερων ηλικιακών ομάδων, ιδιαίτερα μεταξύ 18 με 34 ετών. Ωστόσο τα άτομα που βρίσκονται στο Instagram μπορεί να είναι μέχρι και 64 ετών. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που επωφελούνται περισσότερο, φαίνεται να είναι ένα μέσο που ταιριάζει ιδιαίτερα σε προϊόντα fitness, lifestyle, ταξιδιωτικές υπηρεσίες, προϊόντα/υπηρεσίες ομορφιάς, μόδα, φαγητά και ποτά.

Στο Instagram στόχος είναι κυρίως η πώληση προϊόντων/υπηρεσιών ακόμα και απευθείας μέσω του Instagram Shop ή των Shoppable Posts. Ωστόσο δεν πρέπει να παραλείπεται η σημαντικότητα δημιουργίας brand awareness η οποία συχνά αποτελεί βασικό κριτήριο για το επόμενο στάδιο, αυτό της πώλησης. 

Ολοένα και πιο συχνά βλέπουμε πως απαιτείται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να ενημερωθεί ο χρήστης για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρει μία εταιρεία για να μετατροαπεί τελικά από απλό ακόλουθο ή θεατή σε πελάτη. Θεωρείται λοιπόν καθοριστικής σημασίας η σωστή στρατηγική ενημέρωσης και δημιουργίας brand awareness ως προς τα προϊόντα/υπηρεσίες  και την ιστορία πίσω από μία επωνυμία.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον λογαριασμό της Victoria’s Secret στο Instagram. 

Η γνωστή επωνυμία που κάθε γυναίκα λατρεύει έχει 68.9 εκ. followers και εξελίσσεται ραγδαία. Η στρατηγική μάρκετινγκ της εταιρείας επικεντρώνεται στην προβολή υλικού behind-the-scenes αλλά και στην προώθηση υφιστάμενων και νέων προϊόντων. Πλέον ο κάθε χρήστης μπορεί να δει όσες φορές θέλει τα διάφορα stories μέσα από την λειτουργία των highlights αλλά και να αγοράσει προϊόντα κατευθείαν από την πλατφόρμα μέσα από το shop και τα shoppable posts.  

Η ποικιλία περιεχομένου και οι διάφορες δυνατότητες ενισχύουν το engagement ενώ οι followers έχουν αυξηθεί κατά 62 εκ. από το 2014.  

Ποιο είναι το κατάλληλο περιεχόμενο για το Instagram;

Εικόνες - Ίσως το πιο δυνατό χαρακτηριστικό του Instagram. Όλη η φιλοσοφία του Instagram βρίσκεται στο οπτικό κομμάτι, στις φωτογραφίες/βίντεο που προσελκύουν τα βλέμματα και οδηγούν τον χρήστη να κάνει like και comment. Αξίζει να σημειωθεί πως τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί ο χρόνος που περνά ο μέσος χρήστης στην πλατφόρμα εξαιτίας των διάφορων βίντεο που γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή. Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσιεύσεις στο Instagram πρέπει να συνοδεύονται με τα σχετικά #Hashtags αφού οι χρήστες συχνά τα χρησιμοποιούν για να βρουν το περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει.

Influencers - Η τελευταία τάση στο Instagram. Οι Influencers μέσα από το Branded Content προωθούν προϊόντα επί πληρωμής από τους δικούς τους λογαριασμούς. Το branded content έχει τη δυναμική να φτάνει σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων μέσα από τους λογαριασμούς των influencers. Τα άτομα πείθονται από τα προϊόντα που προβάλλονται κι έτσι οι επιχειρήσεις γίνονται γνωστές, αυξάνουν τους followers τους αλλά και τις πωλήσεις τους. Το συγκεκριμένο είδος περιεχομένου συχνά φαίνεται και ως «Paid partnership with brand x» πάνω από το username του influencer.

 

LinkedIn - Το επαγγελματικό μέσο με τις απεριόριστες δυνατότητες

Σε αντίθεση με το Facebook, το Instagram και κάθε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το LinkedIn είναι το πλέον επαγγελματικό δίκτυο το οποίο έχει εξελιχθεί δραματικά. Στο LinkedIn σήμερα βρίσκονται 740 και πλέον εκ. χρήστες σε 200 χώρες ανά το παγκόσμιο, ενώ το 46% των χρηστών που φτάνουν σε ιστοσελίδες επιχειρήσεων από τα social media είναι μέσω του LinkedIn.

Το δυνατό χαρακτηριστικό εδώ είναι το δίκτυο των ατόμων που μπορεί κανείς να στοχεύσει αφού μπορείς εύκολα να συνδεθείς με εργαζόμενους, εργοδότες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και άτομα σε θέσεις κλειδιά. Έτσι, θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργηθούν επαγγελματικές σχέσεις με μελλοντικούς πελάτες.

Πότε αποδίδει η παρουσία στο LinkedIn και ποιο κοινό μπορώ να στοχεύσω;

Το LinkedIn διαφέρει από κάθε άλλο μέσο, γι’ αυτό και το περιεχόμενο πρέπει να προσαρμόζεται στα μέτρα του. Εδώ βρίσκονται κυρίως άτομα από 30 μέχρι 65 ετών, ωστόσο τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι νέοι κάτω των 30 φαίνεται να συνδέονται με την πλατφόρμα.

Το LinkedIn θεωρείται ιδανικό για επιχειρήσεις που στοχεύουν άλλες επιχειρήσεις (B2B) για Lead Generation σκοπούς αλλά και αναζήτηση προσωπικού. Συστήνεται για επιχειρήσεις κάθε είδους, ωστόσο φαίνεται να αποδίδει ιδιαίτερα σε κλάδους όπως αυτός της νομικής,  της κατασκευαστικής, των υποδομών και της πληροφορικής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΙΒΜ με 8.70 εκ. followers.

Η IBM μπορεί να ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη (AI - Artificial Intelligence), το blockchain και το Internet of Things (IoT), ωστόσο επενδύει και στην online παρουσία της σε social media, όπως για παράδειγμα στο LinkedIn. Τα θέματα που προβάλλονται στη σελίδα της εταιρείας επικεντρώνονται κυρίως στον χρήστη και στη δημιουργία περιεχομένου που ενδιαφέρει τους fans της τεχνολογίας. Στη σελίδα μπορεί κανείς να βρει τα τελευταία νέα για την τεχνολογία, καινούργιες καινοτομίες της IBM αλλά και σύντομα μηνύματα ή βίντεο από άτομα σε θέσεις-κλειδιά του οργανισμού. Φαίνεται πως η στρατηγική μάρκετινγκ της IBM αποφέρει αποτελέσματα αφού κατατάσσεται ανάμεσα στις 10 πρώτες επιχειρήσεις με τους περισσότερους followers στο LinkedIn από όλο τον κόσμο. 

Ποιο είναι το κατάλληλο περιεχόμενο για το LinkedIn;

Στο μέσο αυτό βρίσκονται άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και η στόχευση των διαφημίσεων συχνά γίνεται με γνώμονα το «Job Title» . Οι δημοφιλέστερες επιλογές διαφήμισης στο LinkedIn θεωρούνται οι στατικές φωτογραφίες και βίντεο με λεκτικό στο πάνω μέρος, αλλά και τα προσωποποιημένα in-mail που στέλνονται στο inbox του χρήστη.  

Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως λιγότερα άτομα τείνουν να «αντιδρούν» σε διαφημίσεις που βλέπουν στην πλατφόρμα σε σχέση με τις υπόλοιπες, ωστόσο αυτοί που το κάνουν είναι πολύ πιθανόν να αποτελούν μελλοντικούς πελάτες.

 

Με λίγα λόγια…

Φαίνεται λοιπόν πως το κάθε κοινωνικό μέσο έχει τον δικό του σκοπό και η στρατηγική μάρκετινγκ πρέπει να προσαρμόζεται στα μέτρα της εκάστοτε επιχείρησης. Το Facebook είναι κατάλληλο για ευρεία διαφήμιση και θεωρείται πλέον δεδομένο. Άτομα και εταιρείες όλων των κατηγοριών βρίσκονται πλέον στο Facebook αφού εξακολουθεί να δουλεύει αρκετά καλά. Το Instagram είναι αποδοτικό σε νεότερες ηλικίες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν προϊόντα/υπηρεσίες. Τέλος, το LinkedIn είναι το επαγγελματικό μέσο που επιτρέπει σε επιχειρήσεις να «συνδεθούν» με άλλες επιχειρήσεις και να αποκτήσουν ένα σημαντικό δίκτυο πελατών ή συνεργατών.

Άραγε ποια κανάλια είναι τα κατάλληλα για την στρατηγική μάρκετινγκ της δικής σου επιχείρησης; 

Let's Talk!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ