5 Βασικά Tips για Αποτελεσματικό B2B Marketing!

Τα περισσότερα Brands τα οποία απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή (B2C), έχουν αντιληφθεί σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρει το Digital Marketing. Κάποια αρκούνται σε μια τυπική παρουσία στα Social Media, κάποια άλλα επενδύουν σε περισσότερες μεθόδους προώθησης όπως τα Facebook Ads και τα Google Adwords, ενώ υπάρχει και μια συνεχώς αυξανόμενη μερίδα επιχειρηματιών, οι οποίοι επενδύουν σε μια πλήρης Digital Marketing Στρατηγική!

Δυστυχώς, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα Brands που απευθύνονται σε επαγγελματίες (Β2Β). Οι περισσότερες εταιρείες χονδρικής πώλησης αν και γνωρίζουν τα οφέλη των Digital & Social Media, εντούτοις δυσκολεύονται να βρουν τρόπους να τα αξιοποιήσουν.

Στο άρθρο αυτό, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του B2B, να αποκτήσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πως να προωθήσουν το brand τους μέσα από τα Digital & Social Media.

1. Ιστοσελίδα - Η εικόνα σας στον ψηφιακό κόσμο

Ότι είναι η βιτρίνα για ένα κατάστημα ρούχων, το ίδιο ακριβώς είναι η ιστοσελίδα για μια επιχείρηση στο διαδίκτυο. Δεν θα μπορούσε βεβαίως να ισχύει κάτι διαφορετικό για τις B2B εταιρείες.

Η ιστοσελίδα της εταιρείας σας θα πρέπει να είναι σχεδιασμένη με βάση τα σύγχρονα πρότυπα κατασκευής ιστοσελίδων. Θα πρέπει να είναι minimal και ξεκάθαρη, όπως επίσης θα πρέπει να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εταιρεία σας και για τις υπηρεσίες/προϊόντα που παρέχετε.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει όλα αυτά να εφαρμόζονται με τρόπο που να είναι πιστός στην ταυτότητα του brand σας. Ο σχεδιασμός όπως και τα περιεχόμενα, θα πρέπει να είναι προσεγμένα, ώστε να εμπνέουν εμπιστοσύνη και να προωθούν τη φιλοσοφία της εταιρείας σας.

2. Βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης (S.E.O.)

Υπάρχουν δεκάδες επαγγελματίες οι οποίοι πιθανώς να αναζητούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Θα πρέπει λοιπόν η ιστοσελίδα σας να είναι έτσι διαμορφωμένη, ώστε να μπορούν οι μηχανές αναζήτησης να “διαβάσουν” το περιεχόμενο της και να σας κατατάξουν ανάλογα στα αποτελέσματα. Αποτελεί μια τεχνική διαδικασία και θα την συζητήσετε με την εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή της ιστοσελίδας σας. Στην Darkpony, όλες οι ιστοσελίδες που κατασκευάζουμε είναι φιλικές προς τις μηχανές αναζήτησης.

Θα πρέπει επίσης να υπάρχει αρκετό περιεχόμενο (κείμενα/άρθρα), τα οποία να αφορούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες ή προϊόντα σας. Με αυτόν τον τρόπο θα εμφανίζεστε σε περισσότερες λέξεις-κλειδιά που σας ενδιαφέρουν και μπορούν να σας φέρουν υποψήφιους πελάτες.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν σύνδεσμοι προς την ιστοσελίδα σας από τρίτες σελίδες. Αν για παράδειγμα έχετε μια κατασκευαστική εταιρεία, θα ήταν καλό να επικοινωνήσετε με κάποια ηλεκτρονικά περιοδικά και ιστοσελίδες οι οποίες ασχολούνται με τον χώρο των κατασκευαστικών και να εξασφαλίσετε ένα άρθρο σχετικά την εταιρεία σας και φυσικά μέσα να περιλαμβάνεται ένας σύνδεσμος προς την ιστοσελίδα σας. Πέρα από τον κόσμο που θα σας επισκεφτεί επειδή θα διαβάσει το άρθρο, αυτόματα η Google θα σας ανεβάσει ψηλότερα και στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αν αυτό γίνει μεθοδικά σε πολλές και διαφορετικές ιστοσελίδες και λαμβάνοντας υπόψιν κάποιους τεχνικούς παράγοντες, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μπορεί η ιστοσελίδα σας να βρεθεί στα κορυφαία αποτελέσματα για τις λέξεις-κλειδιά που σας ενδιαφέρουν.

3. Δημιουργήστε περιεχόμενο για τους υποψήφιους πελάτες σας

Πολλές εταιρείες όταν αποφασίζουν να δημιουργήσουν περιεχόμενο (άρθρα, video κτλ.), αντί να εστιάσουν σε αυτά που θα ενδιέφεραν τον υποψήφιο πελάτη τους, εντούτοις εστιάζουν στο να προβάλλουν την ίδια την εταιρεία. Αυτό είναι μια τακτική η οποία συνεχίζει να εμφανίζεται εξαιτίας του παραδοσιακού marketing, όπου το κόστος διαφήμισης ήταν(και είναι) υψηλό και ως εκ τούτου, οι εταιρείες ήθελα να χωρέσουν σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο το υψηλότερο βαθμό προβολής της εταιρείας.

Στην εποχή των Digital & Social Media, αυτό αποδεικνύεται μια άκρως μη αποδοτική τακτική. Ο χρήστης, χάρη στην διαδραστικότητα που του προσφέρουν τα ψηφιακά μέσα, έχει μάθει να αγνοεί τις τακτικές hard selling και επιλέγει να ακολουθεί brands και πρόσωπα τα οποία του παρέχουν χρήσιμο περιεχόμενο.

Έτσι κι εσείς, αναλύστε το αγοραστικό κοινό σας και καταγράψτε τις ανάγκες του. Μην εστιάζετε σε αυτά που εσείς θέλετε να τους πείτε, αλλά σε αυτά που θα ενδιαφέρει αυτούς να ακούσουν. Αν για παράδειγμα έχετε μια εταιρεία η οποία παράγει καθίσματα για χώρους εστίασης, μπορείτε να γράψετε ένα άρθρο για το πως πρέπει να συντηρούν οι εστιάτορες τα καθίσματα ώστε να μην χαλάνε. Ή μπορείτε να γράψετε ένα άρθρο που να εξηγεί πόσο ποιοτικό είναι το εκάστοτε υλικό, τις αντοχές του, τις ανέσεις που προσφέρει κτλ. Μην τους λέτε απλά τι γνωρίζετε να κάνετε καλά. Δείξτε το μέσα από το χρήσιμο περιεχόμενο που μοιράζεστε μαζί τους.

Όταν θα έρθει η ώρα να ανανεώσουν τα καθίσματα του καταστήματος τους, εσείς θα είστε οι πρώτοι που θα σκεφτούν και θα εμπιστευτούν, γιατί τους παρείχατε δωρεάν χρήσιμες πληροφορίες χωρίς να τους ζητήσετε τίποτα ως αντάλλαγμα.

4. Δημιουργήστε λογαριασμούς στα βασικά B2B Social Media

Τα Social Media αποτελούν άριστη πηγή για εύρεση νέων πελατών. Αφού τα εκμεταλλεύονται οι εταιρείες B2C, γιατί όχι κι εσείς; Άλλωστε, ακόμα και οι ιδιοκτήτες ή/και μέτοχοι άλλων εταιρειών, έχουν κι εκείνοι προσωπικούς λογαριασμούς στα Social Media.

Πως λοιπόν να ξεκινήσετε;

  1. Καταγράψτε πόσο χρόνο θα αφιερώνετε ημερισίως για την προώθηση της εταιρείας σας μέσω των Social Media.
  2. Δημιουργήστε προσωπικούς λογαριασμούς στα 3 κορυφαία social media για B2B που είναι κατά σειρά τα εξής: LinkedIn, Twitter, Facebook.
  3. Αφιερώστε τουλάχιστον 8 ώρες στο καθένα για να μάθετε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους.
  4. Ερευνήστε οπωσδήποτε τον ανταγωνισμό σας! Αν δεν βρίσκετε Ελληνικές ανταγωνιστικές εταιρείες που να αξιοποιούν τα Social Media (πολύ πιθανό, δυστυχώς!), αναζητήστε για εφάμιλλες εταιρείες του εξωτερικού. Τι τακτικές ακολουθούν; Τι περιεχόμενο ανεβάζουν; Ποιο brand voice χρησιμοποιούν; Κάθε πότε αναρτούν περιεχόμενο;
  5. Αφού έχετε ολοκληρώσει τα 3 και 4, αποφασίστε σε ποιά από τα 3 Social Media θα αναπτύξετε την παρουσία της δικής σας B2B εταιρείας -ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτετε- και δημιουργήστε εταιρικούς λογαριασμούς.
  6. Προσοχή, μην κάνετε λογαριασμό για την εταιρεία σας και στην συνέχεια τον παρατήσετε! Καλύτερα να διατηρείται λογαριασμό μόνο σε ένα κοινωνικό δίκτυο και να είστε συνεπείς, παρά να έχετε σε όλα, αλλά να μην τα ενημερώνετε.

Αφού δημιουργήσετε λοιπόν τον λογαριασμό της εταιρείας σας, φροντίστε να αφιερώσετε κάποιες ώρες για να προσαρμόσετε το προφιλ στην ταυτότητα του brand σας. Στην συνέχεια, μελετώντας ξανά τον ανταγωνισμό αλλά και εταιρείες από άλλα industry, καταγράψτε τις ενέργειες που θα εκτελείτε στο εκάστοτε κοινωνικό δίκτυο, αλλά και τη συχνότητα με την οποία θα το κάνετε. Όπως τονίσαμε και προηγουμένως, η συνέπεια αποτελεί θεμελιώδη αρχή της επιτυχίας!

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε το άρθρο μας για τα 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε στα Social Media!

5. Διαφημίστε τις υπηρεσίες/προϊόντα σας

Είτε αφορά διαφήμιση μέσω των Social Media, είτε μέσω της Google, είτε διαφήμιση σε σελίδες τρίτων, η πληρωμένη διαφήμιση παραμένει μια αποδοτική μορφή προσέλκυσης νέων πελατών.

Τα Social Media παρέχουν εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία στόχευσης, με τα οποία μπορείτε να εμφανίζετε τις διαφημίσεις σας σε αυτούς που πραγματικά ενδιαφέρονται για τα προϊόντα σας. Από την άλλη, τα Google AdWords μας δίνουν τη δυνατότητα να στοχεύσουμε τις διαφημίσεις μας σε συγκεκριμένες "λέξεις-κλειδιά", τις οποίες είναι πολύ πιθανό να αναζητούν οι υποψήφιοι πελάτες μας.

Σε πρώτη φάση, θέτουμε τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε. Στις B2B εταιρείες επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει άμεση πώληση, ο πιο συνήθης στόχος είναι η δημιουργία “Leads”. Να μπορέσουμε δηλαδή να προσελκύσουμε πιθανούς ενδιαφερόμενους και να τους δελεάσουμε είτε να επικοινωνήσουν οι ίδιοι μαζί μας, είτε να μας δώσουν τα στοιχεία τους (πάντα με νόμιμο και ξεκάθαρο τρόπο), ώστε να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί τους.

Η δημιουργία των Leads συχνά αποδεικνύεται εξαιρετικά αποδοτική στις περιπτώσεις των B2B εταιρείων. Με μια προσεκτικά μελετημένη στρατηγική διαφήμισης και καλή κοστολογική ανάλυση, μπορούμε με ένα όχι ιδιαίτερα υψηλό budget να φέρουμε δεκάδες ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα μας φέρουν στην συνέχεια κέρδη πολλαπλάσια από τα χρήματα που επενδύσαμε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ