Συμβουλές για τα θεμέλια ενός πετυχημένου eShop

Τα eShop καταλαμβάνουν κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Οι δυνατότητες επέκτασης που προσφέρει ένα eShop είναι κυριολεκτικά ατελείωτες! Τα eShop δεν σταματούν σε σύνορα, δεν περιορίζονται από γλώσσες και σας δίνουν τη δυνατότητα να διεισδύσετε σε νέες αγορές.

Τι πάει στραβά λοιπόν και κάποια eShop "δεν πουλάνε" ή δεν είναι αποδοτικά;

Η δημιουργία ενός eShop, το οποίο θα σας φέρει υψηλό αριθμό πωλήσεων και αποτελέσματα είναι κάτι που απαιτεί προσεκτική μελέτη, άριστο σχεδιασμό και ακόμα πιο άρτια υλοποίηση! Μια μέτρια ή ελλιπής εκτέλεση των παραπάνω, μπορεί κυριολεκτικά να οδηγήσει σε πολύ χαμηλά αποτελέσματα και να καταδικάσει μια κατά τα άλλα εξαιρετική ιδέα.

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν λοιπόν πολλά Brands είναι να μην δίνουν την απαραίτητη σημασία στο ίδιο το eShop, αλλά προχωρούν κατευθείαν στο επόμενο βήμα, που είναι το Marketing και η Επικοινωνία. Έτσι, ενώ καταφέρνουν μέσα από διαφημιστικές Καμπάνιες, Social Media Promotion και άλλες ενέργειες (για τις οποίες σας ετοιμάζουμε νέο άρθρο σύντομα) να φέρουν επισκέπτες στο eShop τους, εντούτοις οι επισκέπτες δεν εκτελούν αγορές ή τις εκτελούν σε πολύ χαμηλό ποσοστό.

Πολλά brands μάλιστα δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν μεγάλη "διαρροή" υποψήφιων αγοραστών, γιατί δεν παρακολουθούν την "συμπεριφορά" των επισκεπτών τους με τα απαραίτητα εργαλεία.

Παρακάτω λοιπόν, σας παραθέτουμε μερικά από τα αδιαπραγμάτευτα χαρακτηριστικά που -πρέπει να- φέρει ένα πετυχημένο eShop:

Μοναδικός σχεδιασμός: Θα πρέπει η σελίδα σας να ξεχωρίζει και να φέρει την ταυτότητα του Brand σας. Θέλετε ο πελάτης σας να σας θεωρεί ξεχωριστούς; Μόνο αν επενδύσετε ουσιαστικά πάνω στο Branding θα μπορέσετε να δημιουργήσετε πιστούς και αφοσιωμένους πελάτες. Οι πετυχημένες εταιρείες έχουν ως βασικό τους στόχο να καταφέρουν το προϊόν ή η υπηρεσία τους να ταυτίζεται στην συνείδηση του κόσμου με μια συγκεκριμένη ανάγκη. Αυτό δεν πρόκειται να το καταφέρετε αν το Branding, ο σχεδιασμός του eShop και τα γραφιστικά είναι κοινότυπα και δεν φέρουν την ξεχωριστή ταυτότητα και φιλοσοφία που θέλετε να μεταδώσετε.

Δυνατότητες παραμετροποίησης: Είναι πολύ σημαντικό το eShop σας να κατασκευαστεί, αλλά ακόμα πιο σημαντικό να μπορεί τροποποιηθεί με βάση τις δικές σας ξεχωριστές ανάγκες. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανιστεί μια νέα επαναστατική μέθοδος αύξησης πωλήσεων ή μια νέα ανάγκη του δικού σας Brand και θα πρέπει να είστε βέβαιοι πως το eShop σας μπορεί να τροποποιηθεί αναλόγως. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και οι εξελίξεις ραγδαίες. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βασιστείτε σε έτοιμες λύσεις οι οποίες δεν σας δίνουν το περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης και βελτιστοποίησης.

Εύκολη πλατφόρμα διαχείρισης: Ένα eShop μπορεί να περιέχει λίγα προϊόντα ή υπηρεσίες, αλλά μπορεί να περιέχει και εκατοντάδες ή χιλιάδες. Είναι σημαντικό η πλατφόρμα διαχείρισης να είναι εύκολη, γρήγορη και σχεδιασμένη με βάση τις ανάγκες του δικού σας Brand. Ενημερώσεις προϊόντων, αποθήκης, χαρακτηριστικών, διαχείριση πελατών, συναλλαγών και πολλά ακόμα είναι λειτουργίες που θα χρησιμοποιείτε καθημερινά και θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο εύχρηστες. Θα σας εξοικονομήσει  χρόνο, αλλά και χρήμα. Φυσικά όταν οι πωλήσεις είναι ελάχιστες, το πρόβλημα αυτό δεν είναι και τόσο εμφανές. Αλλά ποιός άραγε στήνει eShop με στόχο τις λίγες πωλήσεις;

User Friendly & User Experience: Έννοιες που επιτέλους κάνουν την εμφάνιση τους και στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα -αν και ως εταιρεία τα τονίζουμε εδώ και χρόνια- και μπορεί να κρίνουν σε τεράστιο βαθμό το αν ένας επισκέπτης θα εκτελέσει μια συναλλαγή στο eShop μας ή όχι. Το περιβάλλον περιήγησης, ο τρόπος πλοήγησης, η διαδρομή στην οποία θα τον οδηγήσουμε για την εκτέλεση μιας συναλλαγής είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που κρίνουν καθημερινά τον αριθμό των πωλήσεων μας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον το οποίο καταρχάς θα είναι ξεκάθαρο για τον επισκέπτη. Θα εντοπίζει αυτό που θέλει άμεσα με ελάχιστα κλικ. Σε δεύτερο στάδιο, θα πρέπει το προϊόν ή η υπηρεσία μας να παρουσιάζεται με έναν ελκυστικό και ξεκάθαρο τρόπο. Προτιμούμε συνήθως μεγάλες υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες, έναν minimal σχεδιασμό και αποφεύγουμε την πολύ "φασαρία" γύρω από τα προϊόντα μας. Θα πρέπει επίσης η διαδικασία για την εκτέλεση μιας συναλλαγής να εκτελείται σε όσο το δυνατόν λιγότερα βήματα και να μην αποσπάται η προσοχή του υποψήφιου πελάτη από άλλα προϊόντα ή γραφικά.

ERP: Αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έχουν αποθήκη και θέλουν να ενημερώνεται αυτόματα και σωστά όταν εκτελείτε μια συναλλαγή στο eShop. Ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό, για το οποίο είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του πριν την κατασκευή του eShop.

Ασφάλεια: Η ασφάλεια είναι το παν και οι νόμοι είναι αρκετά αυστηροί σε αυτό το κομμάτι. Θα πρέπει να είστε βέβαιοι πως το eShop σας και η πλατφόρμα η οποία χρησιμοποιείτε είναι απολύτως ασφαλή, όσον αφορά τους λογαριασμούς που δημιουργούν οι χρήστες, ότι οι συναλλαγές εκτελούνται σε ασφαλές περιβάλλον όπως και να μην φέρει η πλατφόρμα σας οποιοδήποτε κενό ασφαλείας. Η ύπαρξη πιστοποιητικού SSL είναι επιβεβλημένη σε όλη τη δομή του eShop σας.

Ταχύτητα: Το θεωρούμε αυτονόητο για οποιαδήποτε ιστοσελίδα, αλλά στα eShop μας ενδιαφέρει ακόμα περισσότερο. Η πλοήγηση ανάμεσα στις σελίδες θα πρέπει να είναι στιγμιαία, τα προϊόντα κατά την αναζήτηση θα πρέπει να "φορτώνουν" άμεσα, όπως το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τις φωτογραφίες. Μας ενδιαφέρει ο επισκέπτης να παραμένει στην καρτέλα του eShop απρόσκοπτα και αυτό συχνά δεν συμβαίνει όταν οι σελίδες καθυστερούν να φορτώσουν.

Mobile-Friendly: Οι συναλλαγές μέσω φορητών συσκευών αυξάνονται συνεχώς και αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές των σταθερών συσκευών μέσα στα επόμενα χρόνια. Δεν αρκεί το eShop μας να έχει έναν γενικά φιλικό για τις φορητές συσκευές σχεδιασμό, αλλά θα πρέπει και η δομή του, όπως και ο τρόπος πλοήγησης να είναι προσαρμοσμένα για mobile πλοήγηση.

Γρήγορη, Προχωρημένη και Dynamic Αναζήτηση: eShop χωρίς αναζήτηση δεν υπάρχει (ή είναι ελάχιστα) και οι χρήστες τα χρησιμοποιούν πάρα πολύ. Ως εκ τούτου, είναι άκρως σημαντικό τα αποτελέσματα αναζήτησης να εμφανίζονται στιγμιαία, να υπάρχει δυνατότητα Προχωρημένης Αναζήτησης με φίλτρα και εξειδικευμένες επιλογές, όπως επίσης πολύ χρήσιμο είναι το Dynamic Search. Το Dynamic Search είναι η λειτουργία που ανανεώνει τα αποτελέσματα απευθείας, όταν επιλέγουμε κάποιο φίλτρο ή μια εξειδικευμένη επιλογή, χωρίς να χρειάζεται να ξαναφορτώσει η σελίδα.

Φυσικά τα απαραίτητα χαρακτηριστικά δεν σταματούν εδώ. Ένα eShop θα πρέπει να είναι φιλικό στις μηχανές αναζήτησης (SEO Friendly), να δίνει δυνατότητες για δημιουργία Coupons, Affiliates και άλλες πολλές ακόμα λειτουργίες.


products_logos_0002_emporium    

Η Darkpony στο πλαίσιο της ανάπτυξης διαδικτυακών εφαρμογών δημιούργησε το eMporium. Αποτελεί ένα ηλεκτρονικό κατάστημα προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και απαιτήσεις. Έχει σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και δοκιμαστεί σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας συνδυάζοντας την αξιοπιστία, την ασφάλεια, την ταχύτητα και την φιλικότητα προς τον χρήστη. Στόχος της εφαρμογής είναι να προάγει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμφάνιση και προώθηση των προϊόντων σας στο διαδίκτυο, προσφέροντας το καλύτερο περιβάλλον εργασίας και διαχείρισης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ